ads

51 Important Questions of Computer

Friends, this article today is going to be very informative for you because in this article today we will tell you about 51 important computer questions , friends, if you are preparing for an exam. If you are, then it is very important for you to know, so if you also want to know about 51 questions of computer, then read our article carefully from beginning to end.

As we all know, in this present age, the use of computers has become very important if you go anywhere for any job or you are also studying, then computer is an important part of our life. If you have become friends then you should have all the information related to the computer, then let us tell you about 51 important questions related to the computer.

51 Important Questions of Computer


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Friends, if you are preparing for computer or any exam, then it is very important to know about computer, because nowadays all the exams are asked a lot of computer related questions, so let us give you 51 important computer Explains questions.

  1. Which of the following does the computer not do?

  • Processing

  • Understanding

  • Imputing

  • Output Ing.

Answer – Understanding

2. By whom is the input converted into output?

  • Memory
  • Storage
  • CPU
  • Input Output Unit

Answer – CPU

3. Human memory is compared to computer?

  • General
  • High
  • Low
  • Average

Answer – General

4. What is the pattern of printed lines on most products?

  • Barcode
  • Scanner
  • Price
  • Code

Answer – Barcode

5. Which generation of computers started using multiprogramming?

  • First Generation
  • Second
  • Third Generation
  • Fourth Generation

Answer – Third Generation

6. What is the main memory of a computer?

  • Outer
  • Inner
  • Assistant
  • All of the above

Answer – inner

7. Who developed the integrated circuit chip?

  • Charles Babbage
  • C. V. Raman
  • Robert Nayak
  • J. s. Kilby

Answer – J. s. Kilby

8. What is called data in a computer?

  • China to
  • Number to
  • Information given
  • symbol to numerical information

Answer-marks and numerical information

9. The microprocessor that is the brain of a computer is called?

  • Software
  • Microchip
  • Macrochip
  • All statements are true

Answer – Microchip

10. Which of the following is not RAM?

  • PRAM
  • DRAM
  • < liFLASH

Answer – PRAM

11. Who first used the punch card?

  • Joseph Marie
  • Charles Babbage
  • John Maukly
  • None of these

Answer – Joseph Marie

12. What is a portable, personal computer that is small enough to hold in your lap?

• mainframe computer

• notebook computer

• Workstation P. D. A.

Answer. – Notebook Computer

13. What type of instrument is the dot matrix?

  • Printer

  • Scanner

  • Keyboards
  • Mouse

Answer. – Printer

14. The main component of the CPU is?
• Control Unit
• Memory
• Arithmetic Logic Unit
• All these
Answer – All these

15. Operate finishes?
• Algorithm
• Arithmetic
• ASCII
• None of these
Answer. Earthmatic

16. Displays the work inserted in the computer’s memory?
• Monitor
• Printer
• RAM
• ROM
Answer.   Monitor

17. What is CRAY?
• Microcomputer
• Mainframe computer
• Mini computer
• Supercomputer
Answer. Supercomputer

20. Which of the following is faster?
• Registers
• CD_ROM
• RAM
• Cache
Answer. – Registers

21. What is an ATM?
• Without staff, giving cash
• Staff of banks with free counters
• Branches of banks
• None of these
Answer. – Cash without staff


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

22. What was the famous computer named Packman made for?
• Bank
• Stock market
• Sports
• Book publishing
Answer.  – Sports

23. Which of the following is not an output device?
• Printer
• Monitor
• Plotter
• Touchscreen
Answer . – Touchscreen

24. What is the hindi name of computer?
• calculator
• computer
• calculator
• calculator
answer.  – Computer

25. Which are the control, memory and third units in the CPU?
• Micro
• Processor
• Output
• Arithmetic / Logic
Ans. Earthmatic / Logic

26. What is the capacity of a computer?
• Low
• High
• Limited
• Unlimited
Answer. limited

27. What substance has a layer on a magnetic disk? • Iron oxide
• Sodium peroxide
• Magnesium oxide
• None of these
Answer . Iron Oxide

28. Fastest computer?
• Mini computer
• Microcomputer
• Mainframe computer
• Supercomputer
Answer. Supercomputer

29. IC chips used in computers are made?
• from chromium • from iron oxide • from silver • from silver • from silicon
Answer . Silicon to

30. The function of the central processing unit of a computer is?
• Deletes data
• Creates invoices
• Performs calculations and processing
• None of these
Answer. Performs calculations and processing

31. What principle does a digital computer work on?
• Measurement
• Computation
• Electrical
• Logical
Answer.  – Count

32. How is the display size of the monitor measured?
• Horizontally
• Diagonally
• Jig-jagged
• Vertically
Answer.   Diagonally

33. Which of the following is not a basic function of a computer?
• Processing data
• Scanning text
• Accepting input
• Storing data 

 Answer. Scanning text

34. When did the world’s first supercomputer become?
• 1981
• 1980
• 1976
• 1995
Answer.  – 1976

35. What keys are called Ctrl, Shift and Alt?
• Function
• Modifier
• Alpha numeric
• None of these
Answer . Modifier

36. Which part of the computer is used for calculation and comparison?
• Disk Unit
• Modem
• ALU
• Control Unit
Answer. ALU

37. Which of the following is not a search engine?
• Google
• Yahoo
• Baidu
• Wolfram Alpha
Answer.   Wolfram Alpha

38. What is EDP?
• Electronic Data Power
• Electronic Data Personal
• Electronic Data Part
• Electronic Data Processing
Answer.   Electronic data processing

39. In which country was the census plant Abacus invented?
• India • America • America • China • Greece • Answer.   China

40. The most common storage device for a personal computer?
• Floppy disk
• Pen drive
• Hard disk drive
• All these
Answer. floppy disk

41. What makes playing a game easy?
• Keyboard
• Mouse
• Joystick
• All these
Answer. joystick

42. Processor has three main parts?
• ALU, Control Unit and RAM
• ALU, Control Unit and Register
• Cache, Control Unit and Register
• None of these  

Answer. ALU, Control Unit and Register

43. What type of memory does a floppy disk belong to?
• External
• Internal
• Volatile
• A and B
Answer.   external

44. What is the language most often used by children in a computer program?
• Basic
• Java
• Logo
• Pilot
Answer . logo

45. Did you develop the computer infrastructure?
• John Maukley
• Jacquard
• Charles Babbage
• Blaise Pascal
Answer.   Charles Babbage

46. What is the full form of LCD?
• Liquid Crystal Display
• Lead Crystal Device
• Liquid Central Display
• Light Central Display
Answer . Liquid Crystal Display

47. What are the most common types of storage devices?
• Optical
• Magnetic
• Magnetic
• Persistent
Answer. Magnetic

48. What is the meaning of data processing?
• Performing calculations
• Collecting data
• Working of computers
• Preparing information for commercial use
Answer. Preparation of information for commercial use

49. Which printer prints a letter in one stroke?
• Plotter
• Laser Printer
• Stop Matrix Printer
• Line Printer
Answer . Line Printer

50. Who built the analytical engine? • G. Singles
• Ava Lovelace
• Charles Babbage
• Seamen Coursecomb
Answer. Charles Babbage 

51. Assembler is a program, which of the following is the conversion of the program? • From machine to low-level
• From low-level to high-level
• From high-level to assembling 
 

• From assembling to machine

Answer. From assembling to machine

Conclusion

Hope this others article will be beneficial for you in this article, today we will tell you 51 important computer questions, friends, if you liked our article, then share it with your friends too and given below Please comment by commenting in the comment box.

Thank you!

Leave a Reply